0

Удължете живота на трансмисията

Трансмисиите са сред най-скъпите части за подмяна. Някои трансмисии като CVT на Nissan и CVT на Kia Forte са известни с по-кратък живот, докато други като ръчна или автоматична скоростна кутия Toyota Corolla са направени да издържат. Дори и с тези специфични трансмисии, можете да удължите живота им, като вземете правилните предпазни мерки. Разберете какво трябва да направите, за да избегнете скъпи пътувания до сервиза.

Следвайте препоръчаната поддръжка

Вероятно сте чували това много пъти, но вероятно сте пренебрегнали ръководството на водача или дори препоръка от вашия механик. Поддръжката е най-важният фактор за дълготрайно плавно предаване на скооростите. Не чакайте твърде дълго, когато е време да смените трансмисионната течност и филтъра. Препоръчва се трансмисионната течност да се сменя на всеки 100 000 км. Можете дори да изчакате до 150 000 км, ако е автоматична трансмисия. Добра идея е да обслужвате трансмисията навреме. Трансмисиите имат специализирана течност, която помага на зъбните колела и другите части да останат смазани, за да увеличат максимално работата си. Пренебрегвайки ръководството си, ще похарчите значително повече за ремонт или подмяна на трансмисията, отколкото разходите за поддръжка.

Превключване на предавките плавно

Това е нещо, което лесно можете да оправите, само като промените начина, по който шофирате. Трансмисиите имат крехка система. Това означава да изчакате например, докато автомобилът ви спре напълно, преди да преминете на заден ход. Продължаването на навика смяната да става докато автомобилът ви е в движение, ще създаде големи проблеми за вашата трансмисия. Това също означава, че трябва да шофирате с умерено темпо и да избягвате да натискате автомобила си до краен предел. Ще си спестите ненужно пътуване до сервиза. Също така, използвайте ръчната спирачка всеки път, когато паркирате на наклон.

Избягвайте претоварването на автомобила си

Подобно на превишена скорост, претоварването на колата ви може да навреди на трансмисията ви с течение на времето. Претоварването на автомобила или бързото набиране ще окаже голямо напрежение върху трансмисията, двигателя и гумите. Вашият двигател и трансмисия трябва да работят по-усилено, за да задвижват вашия автомобил. Шофирането със значително тегло във вашия автомобил води до напрежение в задвижването на вашата трансмисия. Това може да доведе до прегряване на предаването. Предотвратете този проблем, като следвате препоръчания капацитет за товарене в ръководството.

Поддържайте предаването си хладно

Топлината може да причини всякакви проблеми за вашето предаване. Прегряването може да доведе до повредени зъбни колела и лагери и плъзгащи се ленти. Това ще доведе до повреда на трансмисията и други механични проблеми. Проверете за течове и се уверете, че нивата на течностите са допълнени. Друго, което помага е да паркирате автомобила си в гаража или някъде под сянката през топлите месеци, за да сте сигурни, че автомобилът ви ще остане хладен.

След като следвате тези препоръчани стъпки по-горе, ще се спасите от скъпоструващите главоболия на повредена трансмисия. Ако току-що сте заменили износена трансмисия с качествена използвана OEM трансмисия от вашия сервиз, трансмисията ви може да продължи да живее толкова дълго, колкото вземете правилните предпазни мерки, за да сте сигурни, че по правилата. Не забравяйте, че тя се покрива обикновено от 6-месечна гаранция. Всеки път, когато забележите, че трансмисията работи извън нормата или издава шумове, закарайте автомобила на опитен механик за правилна диагноза.

txtadmin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *