0

5 съвета за попиване на максимума от едно пътуване

Няма нищо по-красиво по време на пътуване от това просто да живееш за момента.

Докато растях, не пътувах много. И под много, имам предвид изобщо не.

Майка ми беше самотна майка през голяма част от детството ми. Имам страхотни спомени от ходенето на село през лятото, но това беше всичко. Но откакто бях малък страдах от проблема с пътуването и все още си спомням как преглеждах копия на National Geographic, които майка ми държеше на рафтовете в нашата спалня за гости на горния етаж. 

Безкрайно любопитен; Винаги се опитвах да разбера кога един ден ще имам шанса сам да изследвам тези места. Когато имах шанса да уча в чужбина в Испания по време на университета на крехката възраст от 19 години, всеки свободен момент и всички допълнителни пари, които имах, отиваха за пътуване.

Имах голяма черна раница и почти всеки уикенд ходех някъде. Беше толкова евтино да се придвижиш из Испания и Европа тогава. Умишлено бих резервирал супер ранни полети и бих спал на летищата. Големите общежития с 16 легла бяха моят дом. Всяка минута беше за изследване.

Гладен да видя всичко, исках да направя всичко.

За да опиша моя стил на пътуване на 19, бих казал, че беше доста маниакален.

Очите ми бяха изпъкнали от всички нови неща, в които попивах, и мозъкът ми експлодираше от всичко, което научавах (добро и лошо). Исках да попълня всички празни страници в собствените ми дневници за пътуване. Това подтикна неща като еднодневни екскурзии до Братислава само за да кажа, че съм бил в Словакия. Не можах да отметна всичко в списъка си достатъчно бързо!

Лудост е да мисля за това сега. Пътувам толкова различно сега. Отне ми години да се науча, но чувствам, че моят стил на пътуване е еволюирал в нещо съвсем различно. Независимо дали прекарвам една седмица само на едно място или просто изключвам телефона си за известно време, подкрепям местните, бих казал, че вниманието и отдаденост като цяло може да е голямата тема на 2023 г. при пътуване.

Ето моите мисли за това как да прегърна съзнателното пътуване сега. Наслади се!

1. Не се страхувайте да забавите

Вярвам, че най-голямата стъпка, която всеки може да направи към едно пътуване, е да намали темпото. Не е нужно да видите всяко нещо, за да почувствате, че едно пътуване си заслужава. 

Вместо да сменяте квартирата всеки ден или два, резервирайте място за една седмица и се базирайте там. Колкото по-дълго останете на едно място, толкова по-дълбоки истории, връзки и спомени ще имате. Вместо да „нагазите по повърхността“ и да си направите селфи, вероятно ще имате някои необикновени преживявания, които се случват само на тези, които забавят темпото. 

И за бога, остави телефона си настрана. Гледайки тези снимки на милиони хора, стоящи пред Мона Лиза, ставам толкова тъжен. Има толкова много повече невероятни музеи и изкуство, в които да се потопите в Париж. 

В днешно време обикновено държа телефона си в самолетен режим или не безпокойте, когато пътувам. Освен това съм деактивирал всички известия на телефона си, с изключение на спешни случаи и текстови съобщения. Създайте известно разстояние за себе си и си позволете да присъствате, докато сте на път. 

Тези спомени остават за цял живот. 

2. Не забравяйте да уважавате местните обичаи и култури

Светът не беше толкова „събуден“, колкото е сега, още през 2007 г., когато започнах да обикалям света с раница. Разбира се, звучи лесно да се каже „уважавайте местната култура“, но всъщност е по-трудно, отколкото си мислите. 

Водя блог вече десет години и има неща, които съм писал в миналото, които не бих написал сега. Но дори тогава се примирявах с това, особено по отношение на феминизма и как да се обличаме в консервативните страни. 

Пътуването е привилегия и направете малко проучване, преди да тръгнете на път. Мисля много за това как да бъда уважаван пътник и какво съм научил от минали грешки. Това включва всичко – от изучаването на няколко ключови фрази на местния език. Не снимам хора без разрешение и се отнасям с внимание и уважение към местата, а не като към зоопарк. Осъзнаването, уважението и добротата са всичко; това е истински урок, който трябва да научите, просто да мълчите и да слушате. 

В крайна сметка зачитането на местната култура и обичаи е основна част от всяко пътуване. Тук не става въпрос за вас – вие сте в дома на някой друг – техните правила. Много внимавам как се обличам, когато пътувам, и как се държа. За мен да пътуваш е да учиш и да растеш.  

3. Бъдете подготвени

Ето един таен съвет, който научих (случайно) през годините относно практикуването на съзнателно пътуване – бъдете подготвени. 

Може би това се разбира от само себе си, но вниманието често е синоним на осъзнаване или осъзнаване на нещата около вас. Това означава да мисля отвъд нещата, влиянието си върху другите и как да не предизвиквам неприятности. Като магнит за злополуки, не бих могъл да съм по-наясно с това. Независимо дали катастрофирах със скутер в Бали, падах от камила в Йордания или прекъсвах меден месец на Малдивите, винаги съм бил магнит за злополуки. 

Отдавна научих, че колкото по-подготвен съм, когато пътувам, толкова по-малко обременяващи последици има върху другите. Мисля, че това говори за сърцевината на внимателното пътуване. Носете най-важното, за да сте подготвен в случай на спешност и се опитайте да не предизвиквате местните. Подготвени ли сте за всички сценарии за скитане? Може би планирате как може да изглежда вашият транспорт на малки и отдалечени места – така че да не се налага да молите някой да събуди таксиметров шофьор, за да ви откара до там. 

4. Прегърнете офлайн формата на живота

Дори не мога да ви опиша какъв съм късметлия, че започнах пътуванията си в дните преди смартфона. Знам, че така разкривам възрастта си, но през първата година, в която живях в Испания, използвах телефонни карти, за да се обадя на семейството си в България и използвах компютъра в салоните на хостела, ако трябваше да резервирам стая или да изпратя имейл.

И съм толкова благодарен за това. И не само защото няма доказателства за някои от глупавите и неудобни неща, които направих. 

Въпреки че пътувах с неистова енергия на чувството, че трябва да видя и направя всичко, поне присъствах.

Имах малък фотоапарат и дневници. За празниците, докато живеех в чужбина, си купих железопътна карта и пътувах с раница из Европа в продължение на месец, качвайки се и слизайки от влакове. Спомням си, че избрах да оставя стария си iPod в Испания, защото щеше да е твърде трудно да го зареждам по пътя. Щастливо се возих безшумно влакове с часове без технология и само с Lonely Planet за компания. Сега изглежда лудост това. 

5. Подкрепете местните жители и местните оператори

Друг лесен начин за съзнателно пътуване е да обръщате повече внимание на това къде оставяте парите си.

Като собственик на малък бизнес в туристически град сега си поставям за цел да се опитам да подкрепя възможно най-много местни фирми, когато пътувам. Знам колко много могат да означават дори 20 долара. И знам колко обезсърчаващо е да има десетки хора, които влизат в магазина ми от круизен кораб, правят снимки и си тръгват, без да купят нищо. УЖАСНО е.

Уанака, Нова Зеландия, е много туристическо място. Това е малък град и често има чувството, че се пука от туристи по шевовете. В пиковия сезон не мога да си намеря маса в любимия си ресторант и съм хващал хора да къмпингуват в колите си до моята алея. Виждал съм хора да се отнасят към него като към Дисниленд, без да забелязват как се отразява на местните. Освен лошото поведение, местните общности носят душата на туризма; поне се уверете, че получават някаква финансова изгода от това. 

Но може би най-важното тук е да внимавате, когато посещавате местни културни места. Опитайте се да сте сигурни, че слагате парите си за пътуване в джобовете на хората, чиято култура попивате. Останете в местен дом или апартамент, вместо в хотелска верига. Опитайте и резервирайте обиколка с местен оператор. Има разлика. 

txtadmin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *