0

Демистифициране на хранителните добавки

Демистифициране на хранителните добавки

Вероятно сте разглеждали етикетите на съставките на храните и сте се чудили какво означават някои от тези думи. Може би дори сте чували съвета никога да не ядете това, което не можете да произнесете или че химикалите не са част от храната.

Но наистина ли е вярно ? Бихте ли се притеснили, ако видите дихидроген монооксид на етикет вместо вода? Ние изясняваме някои от мистериите зад обичайните хранителни добавки и ви помагаме да разберете какво правят те в храната. Нека започнем, като разгледаме различните категории хранителни добавки. 

Антислепващите агенти често се добавят към сухи храни , като сол и бакпулвер , за да ги поддържат свободно за разсипване ; Често срещаните включват силициев диоксид и калциев хлорид .  

Чудили ли сте се как хлябът и печивата поддържат своята стабилност и структура? Имат подсилващи добавки и балсами тесто. На етикетите може да видите натриев метабисулфит или аскорбинова киселина .  

Забелязали ли сте, че някои дресинги за салати се нуждаят от по-малко разклащане от други? Това се дължи на емулгатори , като соев лецитин или моно- и диглицериди.  

Заместителите на мазнини понякога се добавят към храни без мазнини или с намалено съдържание на мазнини, за да им придадат кремообразната текстура, свързана с мазнините. Ксантанова гума, модифицирано хранително нишесте и други заместители на мазнини се появяват в печива, замразени десерти, дресинги и млечни продукти . 

Глицеринът и сорбитолът са овлажнители, добавят се към храните, за да задържат влагата. Поддържат меките бонбони и marshmallows гъвкави и предотвратяват изсъхването на настъргания кокос  . 

Набухвателите се добавят към храните, за да стимулират печените продукти да втасат. На етикетите те се включват като фумарова киселина и натриев бикарбонат .  

Естествени и изкуствени оцветители се добавят към храните, за да компенсират загубата на цвят поради условията на съхранение (напр. светлина и топлина ), да коригират вариациите в цветовете и да осигурят цвят на безцветните храни. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) ги одобрява за употреба в храни ; те се намират най-често в напитки, зърнени храни, замразени млечни десерти, глазури и леки закуски.  

Естествени или изкуствени аромати и подправки се добавят към храните, за да придадат специфичен вкус или да подобрят ароматите, които вече са част от храната. Внимавайте да ги идентифицирате, тъй като може да съдържат алергени (като при горчица или сусам). 

Хранителни вещества се добавят към храните, когато витамини и минералите се загубят чрез преработка или когато се установи, че липсват определени хранителни вещеста. Продуктите, които ги използват, ще бъдат етикетирани като подсилени или обогатени. Те обикновено се срещат в хляб, зърнени храни и мляко. 

Добавят се консерванти за предпазване на храната от разваляне ; за поддържане на цвета, вкуса или текстурата на храната ; и за запазване на храната свежа . Y помагат за удължаване на срока на годност и се съдържат във всичко – от зърнени храни до месо и готови плодове и зеленчуци.  

Стабилизатори, сгъстители, свързващи вещества и текстуриращи вещества се добавят към храните, за да се получи приятна текстура. Те включват гума гуар и караген и ще ги намерите предимно в замразени десерти, млечни продукти и печива.  

Подсладителите се добавят за подслаждане на храната и могат да бъдат естествени или изкуствени , като фруктоза или сорбитол .  

Може да сте виждали термина „GRAS“. Това означава Общопризнато като безопасно и е обозначение, което FDA дава на хранителните добавки. Има два начина една добавка да постигне статус GRAS. Първият е исторически — ако добавката е била използвана преди 1958 г. и има история на консумация от значителен брой потребители, това е GRAS. 

Второто е чрез научно изследване. Данните и информацията за употребата на добавката трябва да се споделят и квалифицирани експерти определят дали тя е безопасна за предназначението й. Статусът на GRAS е публичен и можете да намерите списъка с одобрени добавки на уебсайта на FDA . 

Така или иначе, всички добавки са били одобрени по някакъв начин, преди да бъдат използвани във всеки продукт, наличен на пазара.

txtadmin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *