0

КАКВО Е ТОЛКОВА ДОБРО В PVC ПРОЗОРЦИТЕ И ВРАТИТЕ?

Пазарът на PVC прозорци е средно голям в България в момента, но расте бързо. Наскоро се свързах с управляващ директор на голяма фирма в страната , за да разбера какво е толкова добро в PVC прозорците и вратите.

uPVC

uPVC или непластифицираният поливинилхлорид набира все по-голяма популярност като материал за рамка за прозорци и врати поради редица свои качества.

Възражения

Не всички веднага подкрепят uPVC като строителен материал. Експртите обясняват, че основните възражения, които чува, са „Това не е алуминий“ и „Не е дърво“. Най-голямото възражение изглежда просто следствие от това, с което хората са свикнали.

Също така разпитах професионалисти за някои от химикалите, използвани за производството на uPVC и токсичността на материала, защото знам, че използването на PVC е пречка за проектите Living Building Challenge . Според Катрин uPVC не съдържа фталати, които са вредните компоненти в червения списък на PVC.

uPVC дограмата включва титанов диоксид като UV стабилизатор. Това спира раздробяването или пожълтяването на материала. В Европа uPVC обикновено има около 3% съдържание на титанов диоксид, но в страни като Австралия и Нова Зеландия например, то е увеличено до 9%, за да се отчете по-суровото UV лъчение.

uPVC дограмата вече не съдържа олово и обикновено има известно рециклирано съдържание. За повече екологични идентификационни данни, включително декларации за екологични продукти, вижте сайтовете на доставчиците.

Предимства на uPVC

Изрязана секция от типична uPVC рамка на уебсайтовете на производителите показва едно от ключовите топлинни предимства на дизайна. Освен термичните свойства на самия материал (uPVC е лош проводник на топлина, докато алуминият е наистина много добър проводник) затворената клетъчна структура вътре в PVC рамката добавя значителна топлоизолация. Тъй като тези клетки са затворени една от друга, движението на въздуха е ограничено в рамката. А ограничаването на движението на въздуха ограничава движението на топлина. Той също така ограничава движението на звука, което е друго ключово предимство на добре изолиращите и добре уплътняващите прозорци и врати. Те спомагат за много тихи домове.

Освен термичните и акустичните характеристики, PVC прозорците изискват много малко поддръжка, тъй като никога не се нуждаят от боядисване и са много сигурни.

Накланяне и завъртане

„Накланяне и завъртане“ не е уникално за uPVC дограмата. Повечето дървени рамки с висока производителност и дори някои алуминиеви рамки от по-висок клас предлагат панти и хардуер, които позволяват тази функционалност.

Накланянето и завъртането е често срещан стил на прозорец с отваряне навътре в Европа и има защо. Когато са наклонени отворени отгоре, прозорците и вратите могат да осигурят добра вентилация, като същевременно поддържат къщата безопасна и сигурна. Прозорците с отваряне навътре са често срещани в Европа, защото позволяват външни щори и улесняват почистването на стъклото. В Австралия и Нова Зеландия те също имат смисъл, защото лесно се приспособяват към външно засенчване.

Тентови прозорци

Малко производители използват механизъм за отваряне в стил ножица за техните прозорци на тенти. Това е по-сложно от обикновена панта в горната част, но си заслужава, ако искате вашите прозорци да осигуряват ефективна вентилация. Чрез спускане на горната част на прозореца леко надолу в същото време отваряне на дъното навън, този стил на прозорец на тента ефективно създава два пътя за въздушен поток.

Отваряне на слайд

Плъзгащите се врати също стават все по-популярни. За съжаление, плъзгащите се врати по своята същност са по-трудни за правилно уплътняване. Има начин да се заобиколи това – или накланяне и плъзгане, или повдигане и плъзгане. С допълнителни точки на захващане около рамката, много производители имат някои впечатляващи спецификации за ефективност по отношение на устойчивост на вятър и натиск.

Един стандартен жилищен прозорец с единичен стъклопакет в алуминиева рамка може да се очаква да издържи на налягане от около 75 Pa. Това е мярка за устойчивост на проникване на вода. Една от накланящите се и плъзгащи се PVC врати на топ производител може да издържи до зашеметяващите 650 Pa налягане.

Дограма

Когато е затворено, значи е затворено

Какво е многоточково заключване на догрма? Стандартната врата или прозорец има панти отстрани и резе плюс може би ключалка от другата страна. Вратите и прозорците с висока производителност приличат повече на банков трезор. Ако погледнете по ръба на рамката, обикновено ще намерите метална лента. По дължината на тази лента има множество точки за заключване, които се захващат със специални фитинги на стълба. Тези фитинги обикновено са леко наклонени, така че когато затворите прозореца и захванете ключалките с дръжката, цялата рамка се изтегля плътно около целия стълб. В комбинация с множество уплътнения срещу атмосферни влияния, този тип многоточков заключващ механизъм прави всички видове прозорци и врати с висока производителност толкова добри.

Дограма

Многоточковата заключваща система и комбинацията от уплътнения драстично намаляват загубите и от топлина и от кражби през прозореца или вратата. Все още можете да ги оставите отворени, когато искате, но когато са затворени, знаете, че наистина са затворени!

Прозорци и врати

Прозорците / дограмите могат да се доставят в цяла гама от размери, до 3 метра височина и 3 метра ширина, на панел. 

Къща, фасада

Доставчиците на PVC дограма са склонни да се фокусират върху ефективността на трите ключови елемента стъкло, уплътнения и рамки. uPVC не предлага гамата от хиляди цветове, налични на пазара на алуминий. Най-често се предлагат пет-седем цвята (включително покритие с вид на дърво). Има достатъчна гама от цветови опции, за да отговарят на повечето ситуации, но производителността е това, което наистина има значение.

Прозорец

Цена

Повечето производители използват автоматизирано производство, за да поддържат цените ниски. Висококачествените врати и прозорци няма да бъдат най-евтините на пазара, но uPVC предлага много рентабилен вариант за хора, които искат енергийно ефективен, удобен и тих дом. Тоест такъв, който действително работи както трябва.

Експертите отбелязват, че uPVC дограмите трябва да се сравняват със съвременните дървени или термично огънати алуминиеви рамки, а не с нетермично огънат алуминий с по-ниска цена. Когато това е направено, uPVC дограмата често излиза като благоприятна опция по отношение на цената.

txtadmin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *